Nexus Building, Leeds

Nexus Building, Leeds

Background:

The idea behind Nexus was one of collaboration, setting up a “community of innovators”, as well as becoming home for the University of Leeds’ new Design and Innovation Centre. With an impressive new entrance on Woodhouse Lane, Nexus forms a striking new gateway between the city and the southern corner of the campus.

The external landscaping provides a relaxed, aesthetically pleasing setting, featuring breakout areas, a sustainable garden, and a biodiverse rain garden, all which helps towards the project’s “BREEAM: Excellent” rating.

Green-tech involvement:

As landscape architects, AHR specified a rain garden as part of the development. This acts as a visually appealing, low maintenance and biodiverse friendly, sustainable drainage system.

Green-tech supplied specially formulated Green-tree Rain Garden Filter Medium, manufactured from PAS100 green organic matter, screened silica sand, and blown clay particles. This growing medium provides the nutrition required for healthy growth, while at the same time, slowing down the flow, and acting as a filter for both rainfall and runoff from hard landscaping.

Working in tandem with the landscape contractors, Gavin Jones Ltd, Green-tech were able to produce a specialist mix to satisfy the particular demands of a rain garden, and deliver to site within a critical delivery window.

Jordan Webster – Green-tech Key Account Manager:

We have worked with Gavin Jones Ltd on several high profile projects now, and it is always good to see the finished result and to know that we all did our part in bringing more green to our urban landscape.

Ricky Whiteman - Gavin Jones Ltd – Head of Estimating North

We know from past experience that Green-tree soils are of a consistent, high quality, which is so important when working on niche projects such as this. Yet again, the service and support from Green-tech was first class.



Posted on 25 Jun 2019